valenblog

Saturday, April 29, 2006

Efemérides: petita història del bloc


Una mostra dels moments més significatius:
- Agost de 1999, es llança Blogger (Pyra Labs), una de les primeres eines de publicació de blocs, més tard comprada per google.
-10 de setembre de 1999 Brad L. Graham “inventa" la paraula weblog, com una http://www.bradlands.com/ /weblog/
- Abril de 1999. Apareix Barrapunto.com (http://barrapunto.com) (http://es.wikipedia.org/wiki/Barrapunto), un weblog que ofereix MiBarrapunto (en 2001)
- Entre 1999 i 2001 es conforma la blogosfera hispana.
- En 2000, Eduardo Arcos crea Bitácoras.net., el primer directori de webs en castellà. El terme bitàcora es va generalitzar com a traducció de weblog.

I ara l'inici d’algunes pàgines que marquen la nostra bloghistòria:
- Ramón Salaverría, Director del Laboratori de Comunicació Multimèdia (MMLab (http://www.unav.es/fcom/mmlab/)) de la Universitat de Navarra (http://www.unav.es/), crea e-periodistas (http://e-periodistas.blogspot.com/2002/04/hay-alguien-aheste-es-el-primer-rengln.html), sobre tendències als mitjans digitals, el 17 d’abril de 2002
- Juan Varela, periodista i consultor de mitjans, comença Periodistas 21 el 12 de juliol de 2002 (http://www.periodistas21.com), amb reflexió sobre els mitjans, el periodisme i la política. Atrapados en la Red: el dilema de Saturno és el seu primer post, declaració de creences i sentència sobre el panorama mediàtic.
- Inauguració de eCuaderno (http://www.ecuaderno.com/), weblog del professor de la Universidad de Navarra José Luis Orihuela el 16 de maig de 2003.
- Ignacio Escolar comença Escolar.net, http://www.escolar.net/MT/archives/2003/05/prueba_superada.html), (http://www.escolar.net/), que se centra més en la política.

Uns events interessants sempre han estat els premis, que serveixen d’estímul, a falta de majors repercussions econòmiques, com podem veure a Premios webloggeros y eso
http://tintachina.com/archivo/historia_de_los_weblogs.php

I també els blogs provoquen escriptura més tradicional:
- Blooks: llibres fets amb els posts d’un blog. El Pais publica recentment un complet article sobre el tema: "Los bloggers saltan al papel".
- Llibres (en castellà): Blogs. La conversación en Internet que está revolucionando medios, empresas y ciudadanos, publicat l’any passat i acabat d’eixir del forn: La blogosfera hispana: pioneros de la cultura digital, Veure http://www.laazotea.blogspot.com/

Per ampliar coneixements:http://www.historiadelosweblogs.com/index.php/2000"

1 Comments:

At 3:24 PM, Blogger Sergio M. Mahugo said...

Tere, revisa en este también los enlaces. Además fíjate, como las direcciones son tan largas, te desplazan la 'sidebar' debajo de todo el blog. Cambia las direcciones web URL por los títulos correspondientes de blogs, artículos, etc.

 

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons.