Galtung i la mediació
Mirar cap al futur
amb tota la força
de la nostra imaginació
Assistisc a la conferència de Johan Galtung en el Club Información d’Alacant. L'il·lustre Doctor Honoris Causa per la Universitat d'Alacant ens parla de mediació sobre conflictes en general i sobre el conflicte basc en particular. Les seues paraules, assenyades i lúcides, semblen un bàlsam en una setmana dominada –i quina no!- per la intransigència dels de sempre.
Del cas espanyol destaca la por infundada al federalisme i l’empeny a mantindre una errada de la constitució: parlar d’Espanya com una nació indivisible. També, la falta de cultura de propostes, de creativitat, de risc en la política.
Com a solució –clar!- proposa la mediació. Un mediador de prestigi internacional, com Mandela, Gorbachov o Mary Robinson que puguen reunir-se amb ambdues parts, sempre per separat, i anar buscant punts d’encontre. A soles, ens conta, ambdos grups poden expressar-se amb llibertat, verbalitzant aspectes que d’altra manera s’oculten i així permetran al mediador redreçar el diàleg. Galtung, repetidament va exposar la possibilitat de resoldre simultàniament conflicte polític i violència, quelcom sobre el qual els polítics actuals no volen ni sentir parlar.
L’ús que se’n fa de la llengua en una negociació tindrà conseqúències importants. El conegut mediador ens aconsella substituir les exclamacions per interrrogacions i el mode indicatiu pel subjuntiu –podem acordar? ...quan siga permés...etc-. Una fórmula que permetria acostar-se més als altres, ser creatiu i donar sempre possibilitats, en compte de dictaminar, categoritzar i excloure.
Per a arreplegar el sentit de tota la conferència, Galtung subratlla que mai s’ha de mirar el passat, sinó el futur, no sent taxatius, sinó temptatius. Mirar cap al futur amb tota la força de la nostra imaginació.
Un luxe. I una lliçó per als nostres polítics.
Labels: conflictes, sociologia